facebook twitter youtube

Stedelijk Museum Lier en Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen presenteren

Archief

Basisverhaal Bruegelland

De tentoonstelling Bruegelland onderzoekt sinds 2011 de invloed van Pieter Bruegel de oude op de schilderkunst in de Lage Landen. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, tot 2017 gesloten voor een ingrijpende verbouwing, geeft hiervoor een honderdtal werken in bruikleen aan het Stedelijk Museum Lier.

 

Wie kent de volkse taferelen van Bruegel niet? Ze staan in ons collectief geheugen gegrift en zijn ook tot ver buiten onze landsgrenzen gekend.

Bruegels werken kenden al tijdens zijn leven een gigantisch succes. Door de grote vraag zetten Bruegels zonen de succesformule van hun vader verder. Later schilderden Van Craesbeeck, Van Ostade, Teniers en Steen hun interpretatie van de kermissen en kroegtaferelen. En in de achttiende en negentiende eeuw traden kunstenaars als Horemans en De Braekeleer in Bruegels voetspoor met volkse onderwerpen. Vlaamse expressionisten als Permeke, De Smet, Smits en Van De Woestyne bliezen in de vroege twintigste eeuw met aardkleurig coloriet en schrale verfbehandeling nieuw leven in de boerentaferelen. Kortom: de invloed van Bruegel reikt veel verder dan we op het eerste zicht denken.

Felix Timmermans voerde de kunstenaar in zijn veel gelezen roman Pieter Bruegel uit 1928 op als geniale rebel, een typering die ver staat van de historische realiteit. Het populaire/volkse Breugelbeeld bevestigt onze manier van opkijken naar het ‘eigene’ en onderschrijft het tegendraadse in de kunst van de zestiende en zeventiende eeuw.

Bruegelland volgt de rode draad van volkse traditie doorheen de Vlaamse en Hollandse kunst door wisselende opstellingen met telkens een vijftigtal schilderijen uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen aangevuld met werken en preciosa uit de verzameling van de Stedelijke Musea Lier. Ieder jaar wisselt een onderdeel van de opstelling.

Curator: dr. Nico Van Hout

 

Eerdere focusexpo's

- Het geval Van Beers. Meester of oplichter? van 18/3/2016 tem 25/6/2017. Curator: Siska Beele. Download hier de bezoekersgids.

- Sint3. Macht der gewoonte. Jimmy Kets in Bruegelland van 3/4/2015 tot 6/3/2016. Curator: Siska Beele. Download hier de bezoekersgids.

 

- Hoge Horizon. Bruegelland vroeg 21ste eeuw van 27/4/2014 tot 19/3/2015. Curator: Voorkamer vzw. Download hier de bezoekersgids. 

Interview Peter Morrens, Happy Hour (Radio Klara): beluister hier

Reportage 100% cultuur: bekijk hier

 

- Romantiek. Joseph Lies van 29/3/2013 tot 13/4/2014

Curator: Herwig Todts. Download hier de bezoekersgids.

 

- Vertier en Trammelant van 29/3/2012 tot 28/3/2013.

Curator: Nanny Schrijvers. Download hier de bezoekersgids